Τρόφιμα
Η Ασφάλεια των Τροφίμων & Ποτών παίζει καθοριστικό ρόλο στη Δημόσια Υγεία και είναι ένα Σοβαρό θέμα.
Η ύπαρξη κάποιου Βιολογικού, Χημικού ή Φυσικού κινδύνου θέτει την υγεία του ανθρώπου σε κίνδυνο και εκτρέπει το τρόφιμο από την ασφαλή κατάσταση.
Η ασφάλεια των τροφίμων μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από Συστήματα Ασφάλειας Τροφίμων & Ποτών όπως είναι το HACCP. Το HACCP είναι ένα Προληπτικό Σύστημα του οποίου η Εφαρμογή εξασφαλίζει την Πρόληψη εμφάνισης Βιολογικών, Χημικών και Φυσικών κινδύνων μέσα από μια σειρά Διαδικασιών και Οδηγιών-Κανόνων.
Οι επιχειρήσεις ανάλογα με τη δυναμικότητα τους πρέπει να εφαρμόζουν τις 7 Αρχές του HACCP και αυτό θα πρέπει να το εξασφαλίζουν και να το αποδεικνύουν με τις κατάλληλες Μελέτες και τα κατάλληλα Αρχεία.
H Μελετητική – Τεχνική Εταιρεία "G & G ENGINEERING TEAM" by Georgios Pasvouris μέσα από την μακρόχρονη πείρα των μελών της σε τέτοια Συστήματα είναι κοντά στις επιχειρήσεις για να τις οδηγεί με σαφήνεια και ορθότητα στην ολοκληρωμένη δημιουργία και εφαρμογή αυτών των Συστημάτων.
Η Ασφάλεια των Τροφίμων & Ποτών παίζει καθοριστικό ρόλο στη Δημόσια Υγεία και είναι ένα Σοβαρό θέμα.
Η ύπαρξη κάποιου Βιολογικού, Χημικού ή Φυσικού κινδύνου θέτει την υγεία του ανθρώπου σε κίνδυνο και εκτρέπει το τρόφιμο από την ασφαλή κατάσταση.
Η Ασφάλεια των Τροφίμων μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από Συστήματα Ασφάλειας Τροφίμων & Ποτών όπως είναι το ISO 22000. Το ISO 22000 είναι ένα Προληπτικό Σύστημα το οποίο στηρίζεται σε Διεθνή Πρότυπο και του οποίου η Εφαρμογή εξασφαλίζει την Πρόληψη εμφάνισης Βιολογικών, Χημικών και Φυσικών κινδύνων μέσα από μια σειρά Διαδικασιών και Οδηγιών-Κανόνων.
H Μελετητική – Τεχνική Εταιρεία "G & G ENGINEERING TEAM" by Georgios Pasvouris μέσα από την μακρόχρονη πείρα των μελών της σε τέτοια Συστήματα είναι κοντά στις επιχειρήσεις για να τις οδηγεί με σαφήνεια και ορθότητα στην ολοκληρωμένη δημιουργία και εφαρμογή αυτών των Συστημάτων.
Για όσους σκέφτεστε να λειτουργήσετε μια επιχείρηση Τροφίμων και είστε προβληματισμένοι για το πως θα ξεκινήσετε, η Μελετητική – Τεχνική Εταιρεία «G & G ENGINEERING TEAM» by Georgios Pasvouris σας προτείνει να ξεκινήσετε με τον Υγειονομικό Σχεδιασμό της Επιχείρησής σας.
Η Επιστημονική και Άρτια Εκπαιδευμένη Ομάδα του Γραφείου μας είναι διαθέσιμη να σας δώσει μια πραγματικά Έξυπνη και Λειτουργική Λύση για την επιχείρησή σας, πραγματοποιώντας τον Υγειονομικό Σχεδιασμό των Χώρων σας.
Είμαστε εδώ για σας, χρησιμοποιώντας :
- την πλήρη κατανόηση μας πάνω σε Νομοθετικές Δεσμεύσεις,
- την ευελιξία μας όσον αφορά τη χρήση των νομοθετικών απαιτήσεων,
- τη γνώση που έχουμε αποκτήσει μετά την πολυετή εμπειρία μας στο συγκεκριμένο θέμα,
- την εμπειρία που έχουμε μετά από την πολυετή ενασχόλησή μας με τα θέματα που αφορούν τα Τρόφιμα
- την Υπεύθυνη και Άμεση Επικοινωνία που έχουμε μαζί σας με σεβασμό στις επιθυμίες σας.
Η Ασφάλεια των Τροφίμων & Ποτών παίζει καθοριστικό ρόλο στη Δημόσια Υγεία και είναι ένα Σοβαρό θέμα.
Η ύπαρξη κάποιου Βιολογικού, Χημικού ή Φυσικού κινδύνου θέτει την υγεία του ανθρώπου σε κίνδυνο και εκτρέπει το τρόφιμο από την ασφαλή κατάσταση.
Η Ασφάλεια των Τροφίμων μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από Συστήματα Ασφάλειας Τροφίμων & Ποτών όπως είναι το ISO 22000. Το ISO 22000 είναι ένα Προληπτικό Σύστημα το οποίο στηρίζεται σε Διεθνή Πρότυπο και του οποίου η Εφαρμογή εξασφαλίζει την Πρόληψη εμφάνισης Βιολογικών, Χημικών και Φυσικών κινδύνων μέσα από μια σειρά Διαδικασιών και Οδηγιών-Κανόνων.
H Μελετητική – Τεχνική Εταιρεία "G & G ENGINEERING TEAM" by Georgios Pasvouris μέσα από την μακρόχρονη πείρα των μελών της σε τέτοια Συστήματα είναι κοντά στις επιχειρήσεις για να τις οδηγεί με σαφήνεια και ορθότητα στην ολοκληρωμένη δημιουργία και εφαρμογή αυτών των Συστημάτων.
Στο ΦΕΚ 2161/Β/2025 «Θέσπιση ενιαίου πλαισίου υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, καθορισμός όρων και προϋποθέσεων εκπόνησης, έγκρισης και υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης.» ορίζεται η αναγκαιότητα και η επιβολλή της εκπαίδευσης του προσωπικού στις επιχειρήσεις τροφίμων.
Η υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων εφαρμόζεται στο προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν και διαθέτουν τρόφιμα, καθώς και στο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εντός των εγκαταστάσεων που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω διαδικασίες. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να απασχολούν προσωπικό, το οποίο έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, μπορούν, είτε να εφαρμόσουν τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, είτε να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης προσωπικού, κατάλληλα για το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σύστημα HACCP που εφαρμόζουν. Η υλοποίηση της υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού αποδεικνύεται, μέσω της τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, τα οποία επιθεωρούνται στο πλαίσιο του επισήμου ελέγχου τροφίμων βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την υγιεινή των τροφίμων» και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Οι επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004, αλλά ακολουθούν διαδικασίες που βασίζονται στις αρχές του HACCP, οφείλουν να καταρτίζουν το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα.
Από την υποχρεωτική κατάρτιση του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, εξαιρείται το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους από κρατικό φορέα τίτλους σπουδών, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών της Ελλάδας και αναγνωρισμένους ισότιμους τίτλους του εξωτερικού, από τους οποίους προκύπτει ότι ο εργαζόμενος έχει λάβει επαρκή κατάρτιση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/ 2011 στις επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να υπάρχει επισήμανση των αλλεργιογόνων συστατικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρα του Κανονισμού, ισχύει:
Άρθρο 9.1 (γ)
Κατάλογος των υποχρεωτικών ενδείξεων
Άρθρο 21
Επισήμανση ορισμένων ουσιών που προκαλούν αλλεργίες
Άρθρο 36.3 (α)
Προαιρετικές πληροφορίες (« πιθανόν να περιέχει »)
Άρθρο 44.1 (α) και 44.2
Επισήμανση αλλεργιογόνων για τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα
Παράρτημα ΙΙ
Λίστα ουσιών που προκαλούν αλλεργίες
Το προσωπικό της Μελετητικής – Τεχνικής Εταιρείας «G & G ENGINEERING TEAM» by Georgios Pasvouris είναι πλήρως καταρτισμένο ώστε να οργανώσει την επιχείρησή σας και να την εξασφαλίσει στο κομμάτι που αφορά τα αλλεργιογόνα.
Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829 (ΦΕΚ 2161/Β/2017):
- Οι επιχειρήσεις του Επιπέδου Ι (χαμηλού κινδύνου)τηρούν τα διαγράμματα ροής των διεργασιών της Επιχείρησης υπογεγραμμένα από τον Υγειονομικά υπεύθυνο ή Υγιεινολόγο Τ.Ε. ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.
- Οι επιχειρήσεις του Επιπέδου ΙΙ (μεσαίου κινδύνου) και III (υψηλού κινδύνου) όπου υπάρχει παραγωγική διαδικασία τα διαγράμματα ροής συνοδεύονται από περιγραφική έκθεση υπογεγραμμένα από Υγιεινολόγο Τ.Ε. ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.
Η περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης περιλαμβάνει:
- Περιγραφή της υποδομής (χώροι, εξοπλισμός κ.λπ.).
- Αναφορά των προϊόντων κατά κατηγορίες προϊόντων που διαχειρίζεται η επιχείρηση.
- Περιγραφή του τρόπου παρασκευής, συσκευασίας και προσφοράς.
- Περιγραφή των σημείων ελέγχου και στη περίπτωση υψηλής επικινδυνότητας τροφίμου τα κρίσιμα σημεία ελέγχου και τα κρίσιμα όρια (π.χ. θερμοκρασίες ψυγείων, θερμοθαλάμων κ.λπ.).
Επιπλέον στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ο υπεύθυνος των διαγραμμάτων ροής παραγωγικής διαδικασίας προσδιορίζει και τη συνολική δυναμικότητα:
- στην βάση των παραγόμενων μερίδων (αριθμός εξυπηρετούμενων ατόμων επί τρεις μερίδες),
- στην βάση των καθήμενων πελατών (συνολικός αριθμός εντός εκτός καταστήματος).
H Μελετητική – Τεχνική Εταιρεία «G & G ENGINEERING TEAM» by Georgios Pasvouris μέσα από την μακρόχρονη πείρα των μελών της σε τέτοιες μελέτες είναι κοντά στις επιχειρήσεις για να τις οδηγεί με σαφήνεια και ορθότητα στην ολοκληρωμένη δημιουργία και εφαρμογή αυτών των μελετών.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2678/Β/2020 «Προτυποποιημένα Έντυπα Ελέγχου Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος»
Έχουν εκδοθεί προτυποποιημένα έντυπα ελέγχου (checklists) σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ΄αρ. Υ1γ/ΓΠ/47829/2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών και άλλες Διατάξεις» (Β΄2161) για τις κατηγορίες:
- Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης παρασκευής και διάθεσης πλήρους επεξεργασίας.
- Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης παρασκευής και διάθεσης μερικής επεξεργασίας.
- Επιχειρήσεις Λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών.
- Επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κουρείο, Κομμωτήριο, Κατάστημα περιποίησης χεριών-ποδιών, εργαστήριο δερματοστιξίας).
Τα μέλη της Μελετητικής – Τεχνικής Εταιρείας «G & G ENGINEERING TEAM» by Georgios Pasvouris μέσα από τη γνώση που έχουν αποκτήσει μετά την πολυετή εμπειρία τους στις απαιτήσεις της Υγειονομικής Νομοθεσίας σας προσφέρει τη δυνατότητα να εφαρμόσετε Εσωτερική Επιθεώρηση με βάση τα παραπάνω checklists στην επιχείρησή σας, ώστε να διορθώσετε τις τυχόν αποκλίσεις σας από την Υγειονομική Νομοθεσία.